Healing dog Patou

Healing dog Patou

Wounded healer

Als klein meisje wilde ik al een Pyreneese berghond, ooit gezien in een kinderfilm en ik was direct verrukt. Als volwassene vond ik dat het niet kon, een Pyreneeër als huishond. Veel te groot en wat een ruimte heb je daarvoor nodig. Hoewel het nog steeds een droom was had ik het helemaal losgelaten.

In 2018 liep ik met een retraite groep door de Pyreneeën in Frankrijk toen ik een hond met een ketting aan de muur zag zitten. De daaropvolgende wandelingen nog steeds, het was een Pyreneese berghond en ze had slechts drie meter tot haar beschikking. Ze lag op een zandplek en het maakte me iedere keer ongelukkiger haar zo te zien liggen.

Op een dag liep ik er alleen langs en ontmoette de eigenaar en ik vroeg hem waarom ze vastzat. Hij vertelde dat ze steeds wegliep. Ik zei hem dat dit geen leven voor de hond was en dat als hij het wilde, ik wel de zorg voor haar op mij wilde nemen. Daar ging hij direct op in.

Eerst terug naar Nederland om met mijn partner te overleggen. Twee weken later reden wij terug naar de Pyreneeën om haar op te halen.

Wild en ondervoed

In Nederland aangekomen ging ik direct met haar naar de dierenarts. Ze had wonden op haar heup van het liggen op het zand, ze was ernstig ondervoed en had erg weinig spiermassa door het gebrek aan beweging. Het duurde een jaar voor ze op gewicht was.

Het lopen aan de lijn met haar was moeilijk, ze was zooo sterk, zo wild, gefixeerd op hazen, muizen, vogels, reeën en wilde overal achteraan. Ik kon haar onmogelijk loslaten, ook vanwege het verkeer, ze luisterde dan niet. Mijn polsen, handen en schouders deden zo’n pijn, ik hield het fysiek bijna niet meer vol.

Toen ontmoette ik een hondentrainster, zij heeft mij de juiste tips gegeven en vanaf dat moment was er snel progressie in het wandelen. Gelukkig heb ik een zeer royale omheinde tuin dus ze heeft altijd voldoende ruimte om los te zijn.

Vertrouwen

Het dierbaarste was echter haar vertrouwen wat steeds meer toenam. Net in Nederland durfde ze bijna niet te eten, was bang voor iedere armbeweging en ze was overduidelijk geslagen. Ze durfde niet door een deur, niet door gangetjes en nog veel meer. En dit beschadigde wezen dat op zo’n wonderbaarlijke wijze tot mij was gekomen, transformeerde in een zeer stabiele betrouwbare liefdevolle hond. Heel rustig, compleet zen.

Kinderen en volwassenen die bang zijn voor honden, zijn niet bang voor Patou. Als ze voelt dat iemand bang is blijft ze heel rustig stil staan, net zo lang als nodig. Ze vindt het heerlijk om geknuffeld te worden, volledig in vertrouwen en in nabijheid.

Meditatie

Iedere keer als ik weer terugga voor een retraite in Frankrijk neem ik haar mee. Daar heb ik haar altijd los, er is daar geen verkeer en ze loopt niet weg. Ze is een belangrijke aanwezigheid tijdens de retraites.

Als ik zeg: “Patou ga je mee mediteren” gaat ze mee de meditatieruimte in, zoekt een plekje en blijft gedurende de meditatie stil liggen hoe lang deze ook duurt. Haar warmte stroomt in de ruimte.

In afstemming

Dat ontwikkelde zich naar iets bijzonders, als de groep eenmaal zit stemt ze af wie uit balans is en wel wat aanwezigheid kan gebruiken, aan diens voeten gaat ze liggen en brengt healing.

Tijdens proces werk, waarbij de deelnemers met elkaar helende oefeningen doen, komt Patou ook vaak bij diegene liggen die dat heel hard nodig heeft.

Op een moment was er een vrouw die zo verdrietig, uit balans en ongegrond was dat Patou er niet alleen naast ging liggen maar met haar zware lijf er bovenop ging liggen. Heel langzaam en aandachtig gaf ze volle veiligheid en gronding, dit bleek zeer genezend en iedereen was onder de indruk.

Het is altijd in afstemming wat ze doet, soms is het alleen een poot die op een hand gelegd wordt. Zo werd Patou mijn healing dog en een verrijking in iedere groep. Nog steeds ontwikkelt onze band zich, zij leest mij en ik haar.

Onverwachte vervulling

Het universum bewandelt wonderlijke wegen. Soms duurt het tientallen jaren en dan wordt een diepe wens alsnog vervuld. Een uitzonderlijke hond brengt mij en velen diepe verbinding met het leven zelf. Liefde heelt.

Ze heeft eerst haar eigen trauma’s geheeld, heeft opgebouwd in vertrouwen en is nu de wounded healer. Die in stilte diepe verbinding tot stand brengt en vertrouwen in het leven bij een ander kan herstellen puur door haar evenwichtige liefdevolle zijn.

Uiteindelijk is alle healing jezelf en/of een ander terugbrengen in een liefdevolle verbinding met het leven zelf.

Liefde leven

Pijn en angst kunnen maken dat je je onbewust terugtrekt uit het leven, je vertrouwen verliest en je eenzaam voelt. Werkelijke heling is ontdekken dat het leven liefde is en je over te geven aan het leven om het schijnbaar onmogelijke te mogen ontvangen.

En uiteindelijk ben jij het leven en daarmee de liefde. Er zijn oneindig veel gelegenheden die het leven je biedt om hier weer vol de verbinding mee aan te gaan.

Ik heet je van harte welkom op de retraite week op Mas Vilalte in Frankrijk en natuurlijk: Patou is erbij!

Healing dog retraite Frankrijk

✨ Zondag 25 augustus is er een retraite dag in Koudum met het thema Geven uit de bron.

✨ Maandag 5 augustus is er weer een gratis online meditatie, meld je hier aan. Meditatie is altijd in het nu, je neemt oordeelloos waar wat zich voordoet in je wezen. Wees welkom.

Liefs,
Elisabeth de Koning 🌟

Retraite Pyreneeën Frankrijk healing dog

(Foto’s Janneke Walter)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie