Wat is spiritueel leven

Spiritueel leven, heb je het nog niet begrepen?

Heb je het nog niet begrepen dan? Spirituele ontwikkeling is een groot goed. Zeker aan het begin ervan lijkt het wel een vreugdesdans! Oh zit het zo, oh ik ben een spiritueel wezen, ik heb een bestemming, die bestemming ben ik zelf.

Ik ben hier om de liefde in mijn hart de ruimte te geven, om een expanderend bewustzijn toe te staan, ik ben hier om de eenheid met al dat is te ervaren!

Het perspectief op je leven verandert drastisch. Je voelt je licht en leeft een diep leven, er ontstaat een innerlijke ontspanning die je voorheen niet kende. Je ontmoetingen met anderen krijgen een andere kleur, sommigen raken op de achtergrond, andere contacten blijken zich enorm te verdiepen. Ook nieuwe mensen waarmee je moeiteloos resoneert komen op je pad. Het leven is wonderbaarlijk!

Spiritualiteit wordt slechts een woord

Maar soms zijn er van die momenten en dan lijkt het wel of alles wat je geleerd en begrepen dacht te hebben het niet meer doet. In een keer begrijp je het niet meer, voel je je weer klein en onbetekenend. Op dat moment wordt spiritualiteit slechts een woord en kan je je leeg voelen.

Wanneer je ziek wordt en je energie laag is, wanneer je uitgeput bent van teveel werken, wanneer een oude trigger op je pijnpunten drukt, komt dat zeer onaangename gevoel weer terug waarvan je dacht dat je het definitief achter je gelaten had.

En weet je wat, het hoort er gewoon bij.

Als wij mensen getest worden gaat, als we niet heel alert zijn, ons overlevingsmechanisme aan. Lees: jouw conditionering krijgt weer vrij spel. De persona geeft aan wat nu nodig is, veiligheid. Je trekt je terug, speelt op safe, compenseert en het lijkt wel of er een grijze deken over je heen ligt. Niets lijkt waardevol, eenzaam ben je de prooi van je eigen negatieve gedachten. Je zou kunnen zeggen, je bent gezakt in donkere wateren.

Diep van binnen weet je dat jouw negatieve gedachten niet op waarheid berusten. Ook al kan je het in het moment nog niet veranderen en dat is dan weer onderdeel van zowel de redding als het ongemak. Je weet dat het niet klopt. De waarneming dat het niet klopt maakt dat je met een been in je kleine persoon staat, maar met het andere gelukkig erbuiten.

Wat kan je doen?

Wees geduldig naar jezelf, breng jezelf tot vertraging, heb jezelf lief. Er is niemand die zo goed weet als jij waarom jouw conditioneringen en veiligheidsmechanismen zijn zoals ze zijn. Bezie je eigen gedrag met mededogen, werkelijk begrijpen is liefhebben.

Gun jezelf een pauze, neem zoveel mogelijk rust, laat innerlijke en uiterlijke eisen vallen. Hou van jezelf zoals je nu bent. Verwar je gedrag en gedachten niet met wie je bent.

Je bent slechts tijdelijk ten prooi gevallen aan de dualiteit hier op aarde. Je bent nog steeds een uitzonderlijk wonderbaarlijk wezen!

Als je dan plotseling weer boven water komt, heb je waarschijnlijk geleerd dat je met nog meer liefdevolle alertheid jezelf mag begeleiden in dat wat je goed doet en wat niet. In wat je in in het onbewuste brengt en in wat je helder houdt.

Spiritueel leven…

Het blijkt dat het leiden van een spiritueel leven vraagt om het steeds opnieuw uitvinden hoe je de liefdevolle innerlijke ruimte leeft die je bent. Gezien de conditioneringen van de gehele mensheid die ook door ons heen razen is dat een nederig makende aangelegenheid, die zowel om compassie als om een glimlach vraagt. Je hebt het zeker begrepen en oefent iedere dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie