Schone pijn

Schone pijn

Lichamelijke pijn

Lichamelijke pijn is een reactie van het zenuwstelsel op een beschadiging of serieuze disbalans ergens in het lichaam. Pijn zegt wees voorzichtig, luister naar mij, geef mij aandacht. Omgaan met letterlijke pijn vraagt een vol aanwezig zijn en bereidheid om te voelen, zowel doorvoelen als gehoor geven aan wat nodig is.

Verzet je je tegen pijn, wordt de weerstand overheersend, dan ervaar je uiteindelijk isolement in plaats van verbinding.

Aanvankelijk kan pijn toenemen als je het aandacht geeft, het neemt als het ware de ruimte in die jij het biedt. Omdat het zich hierdoor gehoord voelt kan het na opgebloeid te zijn, vervolgens verzachten. De heling is ingezet.

De verzachting is jouw liefde die door de pijn stroomt en ook de liefde die haar omhult, bedding geeft. Zelfs als deze aanhoudt is het anders omdat er liefde is, de liefde is de verbinding met het grotere.

Direct in de pijn zijn noem ik schone pijn, het zijn in ‘wat is’ zonder verhaal.

(verhaal gaat verder na foto)

Lichamelijke pijn

Vrij van pijn

We lopen met z’n drieën over het fietspad – mijn twee honden en ik – als ik achter mij een geluid hoor. Er komt zo te horen met grote snelheid een fietser aan en instinctief spring ik naar rechts in de berm.

Het volgende moment voel ik een harde klap in mijn rug en val op de grond. De fietser had hetzelfde besluit genomen, om mij te omzeilen op het pad nam ook hij de berm. Een halve meter verder lag hij met zijn fiets op de grond. We kwamen beiden tot zitten en zeiden niets. Alles was tot stilstand gekomen en we zaten roerloos in het hart van de stilte.

Er was geen gedachte, geen emotie, er was niets. Dan vrijwel gelijktijdig vragen we aan elkaar hoe het is. Heb je pijn, ben je oke, doet je fiets het nog?

Geen van ons beiden had iets beschadigd. We waren mee gerold in de val en ook de fiets was na een paar klappen tegen het verdraaide zadel en stuur weer berijdbaar. De man sprong op zijn fiets en reed weg. Ik riep mijn honden en liep door.

Na luttele minuten begint mijn lichaam hevig te trillen en komt er een luid huilen in mij vrij. Mijn lichaam neemt het instinctief van mij over door de pijn en schrik eruit te trillen en te huilen.

Het is fijn om het helemaal toe te laten. Een half uur later zit ik met de honden in de auto naar huis, vrij van pijn.”

Emotionele pijn

Doorvoelen van pijn

Bij verdriet, onveiligheid, verlies van een dierbare, het verloren gaan van een belangrijk contact, afwijzing, onrecht, misbruik, je niet gezien voelen, overvraagd of ondervraagd zijn, onbegrip, eenzaamheid en nog veel en veel meer treedt emotionele pijn op.

Mijn hart is in beweging gekomen, de disharmonie die ik ervaar uit zich in emotie.

Kan ik ook nu – in het moment – zonder mijzelf een verhaal te vertellen, de pure emotie toestaan, de woede bij het onrecht, het verdriet bij het verlies, de koude leegte van de eenzaamheid, de angst bij onveiligheid.

Welke emotie zich ook aandient, ik geef het de ruimte en ervaar haar als een energiegolf. Deze krijgt toestemming om door mij heen te stromen, ik voel haar opkomen. Hoe meer er komt, hoe meer ruimte ik bied. Bereid om het geheel te voelen, ook alle fysieke en energetische gewaarwordingen die dat met zich meebrengt.

Sommige emoties lijken zo groot als een vloedgolf, ik durf het toe te laten, mijn bewustzijn blijft aanwezig, dat wat opkomt zal weer gaan. Ik weet het is nodig, ik weet dat het tijdelijk is.

Het lukt mij alleen als ik bereid ben in het lichaam te blijven, mijn aanwezigheid is mijn veiligheid.

Als de emotie uiteindelijk is weggestroomd, kan er een diepe vrede of stilte in mij zijn. De omstandigheden zijn niet veranderd, ik ben zelf een nieuwe schone ruimte, ik verblijf in zijn.

Pijn doorvoelen

Ook hier is sprake van schone pijn in het moment: Ik ga de aanwezige emoties aan, in het moment mag het doorvoeld worden en oplossen.

Volgende week deel ik meer over trauma en de herinnering in het lichaam.

Liefs,
Elisabeth de Koning 🌟

✨ Maandag 13 mei is er weer een gratis online meditatie, meld je hier aan. Meditatie is altijd in het nu, je neemt oordeelloos waar wat zich voordoet in je wezen. Wees welkom.

wat is emotionele pijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie